Lokala företag som sticker ut i Sjuhärad!

Här kommer det första i en serie blogginlägg med fokus på olika företag i Sjuhäradsbygden.

På Borås Elhandel är målet att det ska vara enkelt att få hjälp med sina frågor kring el och elavtal samt solceller. Eftersom vi agerar för bygdens bästa ser vi gärna att den el vi levererar också produceras här. Därför har vi avtal med lokala producenter av energi från sol, vind, vatten och biogas. Den lokala energiproduktionen räcker dock inte till för att täcka vårt behov.

Den röda tråden bygger vi vårt kundlöfte till dig på. Vare sig du bor i Borås, Mark, Svenljunga, Ulricehamn, Bollebygd, Tranemo, Alingsås, Herrljunga, eller utanför vår hemmamarknad, så är vår ambition att bemöta dig som kund som man bemöter en god granne, personligt och med en stor vilja att hjälpa till!

Varför Sjuhäradsbygden?

I det medeltida samhällsbygget och var mycket fortfarande nytt vad gäller stadsregim och allmän organisation. Man skulle kunna beskriva dåtidens ”fögderier” som en sorts geografisk och regional indelning av områden för att på ett så samlat sätt som möjligt utkräva skatt från folket i områdena. Detta begrepp är förmodligen inte välkänt inom de flesta moderna sammanhang. Enligt källor ska fögderier redan ha förekommit före Kristus och varit en erkänd och allmän benämning använd för att säkerställa samhällsplikter såsom värnplikt, myndighetsutövningar etcetera.

Sjuhhärad

I början av 1600-talet ville kungastyret i Sverige få kontroll över de vandrande knallarna i kringliggande områden i Borås och inte bara de centrala delarna. Detta resulterade i att staden fick diverse stadsprivilegier och det infördes därmed fögderier. Handeln började utvecklas snabbt i området och än idag finner vi flera förekommande textilfabriker, museum och högskolor som alla vittnar om den väletablerade tygmarknaden, vilken etablerades under 1600-talet. Den tidigare företagsamheten visar sig även genom de olika postorderkontoren som finns i Borås idag. Bland dessa finner vi väletablerade företag såsom H&M, Ellos, Cellbes med flera. Bevisligen har historian alltså satt sina spår och det går att skymta på ett flertal ställen när man besöker städer som Borås.

Varför lever medeltida ”Sjuhärad” kvar idag?

Men hur kommer det sig att denna typ av uttryck, ”Sjuhärad”, fortfarande existerar och hänger kvar i det svenska språket. För egentligen är det inte nödvändigt längre då staden och områdena runt omkring numera är indelade i nya områden och namn. Med största sannolikhet har det med släkten och gemenskap att göra. Befolkningen i områden som dessa, särskilt de som tillhör äldre generationer, vill vara lokalpatriotiska.

Och fortfarande finns en naturlig stolthet över sitt ursprung, oavsett varifrån man kommer. Så också i de 7 häraderna runt Borås. T.ex. när det gäller elavtal, bra elpriser och solenergi.